«Ақмола облысы білім басқармасының Шортандыауданы бойынша білім бөлімі Октябрьский ауылының негізгі орта мектебі» КММ
КГУ "Основная средняя школа села Октябрьское отдела образования по Шортандинскому району управления образования Акмолинской области"

СоцСети

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Мектептегі тамақтану

Мектептегі тамақтану

Тамақтануды ұйымдастыру 
Баланың денсаулығын, оның физикалық және ақыл-ой дамуын анықтайтын негізгі бағыттардың бірі өскелең ұрпақтың сапалы тамақтануын ұйымдастыру болып табылады.
Дұрыс ұйымдастырылған тамақтану оқушылардың денсаулығын сақтауға көмектеседі. Оқушылардың салауатты өмір салтының негіздерін қалыптастырумен шындап айналысу қажеттілігі бірқатар объективті себептерге байланысты:
- адам денсаулығының негізі бала жасында қаланады, демек, дені сау мүдделер мен әдеттер, денсаулыққа деген құндылық қарым-қатынасты осы кезеңде дамытуды бастаған жөн.;
- осы жаста баланың арнайы мамандандырылған іс-әрекетінде сіңіретін нормалар мен ережелер жүйесі ретінде салауатты өмір салтының негіздері де қаланады;
- мектеп кезеңі адам ағзасының даму ерекшеліктері туралы, денсаулықты сақтау және дамыту факторлары мен тәсілдері туралы негізгі білімдерді қалыптастырудағы ең таңқаларлық.
Мектеп үнемі қызмет көрсету мәдениетін жақсарту бойынша жұмыс жүргізеді,оқушыларды қоғамдық тамақтану орындарында өзін-өзі қызмет көрсетуге және өзін-өзі ұстау мәдениетіне үйретеді.
         Келіп түсетін өнімдердің кіріс бақылауы, оларды өңдеу және өткізуге дайындау процесінде жедел бақылау және шығарылатын өнімнің сапасын қабылдау бақылауы қамтамасыз етілген. 
         Мектепте барлық оқушыларға тамақ беру үшін қажетті жағдайлар жасалған. Бастауыш мектепте тамақтанушылардың жалпы қамтылуы 100%, орта буында - 10% құрайды. Бір реттік тамақтану құны 120 теңгені құрайды.
Мектепте ата-аналармен жүйелі жұмыс жүргізіледі: ата-аналар жиналыстарында балалар үшін тамақтану қажеттілігі түсіндіріледі; мектеп оқушыларымен тамақтану мәдениетін қалыптастыру және салауатты өмір салтын насихаттау бойынша ақпараттық және тәрбиелік жұмыстар жүргізілді: оқушыларды тамақтандыруға тарту мақсатында сынып сағаттары; сыныптан тыс шаралар. 
         Білім алушыларды тамақпен қамту бойынша жоспарлы жұмыстар жүргізіледі: тамақ ішуге арналған өзгерістерді ұйымдастыру, биология, технология бойынша оқу бағдарламаларының жоспарына тамақтану мәдениеті туралы мәселелерді енгізу . Мектептің медициналық қызметкері дұрыс тамақтану мәдениетін және салауатты өмір салтын насихаттау бойынша дәрістер ұйымдастырады, көрнекі үгіт-насихат қолданылады: суреттер конкурсы, сыныптарда денсаулықты безендіру.
       
  Оқушылардың тамақтануын ұйымдастыру бойынша мектептің негізгі міндеттері::
- ата-аналардың (заңды өкілдердің) қаражатын тарта отырып, білім алушылардың тамақтануын ұйымдастыру үшін қолайлы жағдай жасау);
- білім беру мекемесінің ас блогы үй-жайларының материалдық базасын нығайту және жаңғырту;
- қызмет көрсетудің жаңа прогрессивті түрлерін дамыту және тамақтану мәдениетін арттыру;
- тамақтанудың санитарлық-гигиеналық қауіпсіздігін қамтамасыз ету;
- ата-аналар (заңды өкілдер) мен білім алушылар арасында тамақтану қажеттілігі туралы жүйелі түсіндіру жұмыстарын жүргізу. 

Оқушыларды тамақтандыру белгіленген кестеге сәйкес жүзеге асырылады. Барлық сынып жетекшілері оқушыларды асханаға апарады, тамақтану кезінде оқушылардың тәртібін қадағалайды.
Ас блогының түрі-асхана.
Орын саны 40 орынды құрайды.
Ас блогының санитарлық-гигиеналық жағдайы санитарлық талаптарға сай. Күн сайын үй-жай тазаланады, аптаның соңында санитарлық күн өткізіледі. Азық - түлікті сақтау санитарлық нормаларға сәйкес жүзеге асырылады. Қауіпсіздік техникасы ережелері сақталады, қызметкерлермен ҚТ бойынша нұсқаулық жүргізіледі.
         Біздің асханада өнімдерді дұрыс сақтауға көп көңіл бөлінеді. Мектепте әр түрлі тағамдарды сақтауға арналған тоңазытқыш бар. Оның болуы өнімдердің сапасын тікелей дайындауға дейін сақтауға көмектеседі.
Ас блогының қызметкерлері үшін арнайы киім кию міндетті болып табылады. Бұл қажетті санитарлық – гигиеналық нормаларды сақтауға мүмкіндік береді.
         Мектепте ауыз су тәртібін ұйымдастыру мәселесі өте маңызды болып саналады.
 Мектеп асханасы қажетті ыдыспен толық жабдықталған. Оның тазалығына жоғары көңіл бөлінеді. Жуу және дезинфекциялау санитарлық-гигиеналық режимнің барлық нормаларын сақтай отырып жүргізіледі, ең жақсы дезинфекция құралдары пайдаланылады. Мектепте жұмыс істеген уақытта асхананың кінәсінен ішек инфекциясымен Ауырудың бірде-бір оқиғасы болған жоқ. Асхананың үй-жайына оқушылардың қол жууға арналған арнайы орын ұйымдастырылған. 
Біздің асханада жылу мен үй жайлылығы ерекше жағымды. Мұның бәрі тамақ қабылдауға қатысты қосымша оң фон жасайды.
         Мектепте тамақтандыруды ұйымдастыру жүйесі өз алдына келесі міндеттерді қояды:
- оқушыларға толыққанды тамақтануды қамтамасыз ету;
 сіңіру оқушыларға салауатты өмір салты дағдыларын;
- салауатты әдеттерді дамыту және салауатты өмір салтына қажеттілікті қалыптастыру;
- тамақтану мәдениетін және өзіне-өзі қызмет көрсету дағдыларын қалыптастыру;

Жаңартылған күні: 25.04.2019 01:15
Құрылған күні: 03.03.2020 11:48

Текст